Heem kruidenvegetaties

Heem als de basis voor de biodiversiteit

Veel insecten zoals bijen en vlinders zijn afhankelijk van bloemen. Om de terugloop van insecten tegen te gaan en de ontwikkeling van nieuwe populaties te stimuleren is het aangewezen om te beginnen bij inheemse kruidenvegetaties. Inheems is hierin belangrijk omdat deze soorten hier thuishoren en zo ecologische relatief hebben ontwikkeld met onze fauna.
Heem gaat hierin een stap verder en stelt per project een op maat gemaakt kruidenmengsel samen dat past bij de lokale flora en fauna in het gebied. De insecten die hierop af komen vormen zelf weer voedsel voor ander leven zoals kleine amfibieën, zoogdieren en vogels. Beginnen bij de basis trekt zo ander leven aan.

Aanpak

De bodem vormt de basis waarop kruidenvegetaties tot ontwikkeling komen. De eerste stap bij Heemprojecten is dan ook een bodemonderzoek. De resultaten hiervan vormen de basis voor de samenstelling van een passend mengsel. Deze aanpak zorgt voor de aanleg van een inheemse kruidenvegetatie op de juiste plek en een lange levensduur.
Naast het samenstellen en aanleggen van inheemse kruidenvegetaties is Heem gespecialiseerd in het beheer, waardoor een duurzame ontwikkeling en lange termijn resultaten kunnen worden gegarandeerd. De hoveniers die onderdeel zijn van Natuurpro hebben de kennis en kunde voor de uitvoering hiervan.

Monitoring

Drie keer per jaar is er monitoring van de projecten om de ontwikkeling van de vegetatie te beoordelen en de nodige beheersmaatregelen te formuleren. De opdrachtgever ontvangt van elke monitoring een digitaal rapport van de observaties en bevindingen. De betrokkenheid van de Natuurpro partnes bij inheemse kruidenvegetaties zorgen voor het instand houden en borgen van kwaliteit voor de lange termijn.

Heem kan terugblikken op 30 jaar praktijkervaring en samenwerking met ecologische adviesbureaus, wat zorgt voor voor een (kennis)gerichte aanpak. Hierdoor leveren Heemprojecten een langdurige bijdrage aan de lokale biodiversiteit in de buurt.

Heb je een project voor ons en wil je graag samenwerken?